voeding tijdens zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Ongetwijfeld hoeven we je niet te vertellen dat goede voeding tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk is. Het is eigenlijk net als anders. Een goede voeding is altijd belangrijk, en wie voor de zwangerschap voldoende aandacht had voor haar dagelijkse voeding, zal tijdens de zwangerschap weinig problemen ondervinden. Toch zijn er heel veel vrouwen die ondanks het feit dat ze over het algemeen wel goed op hun voeding letten, toch dingen eten en drinken die niet passen bij voeding tijdens de zwangerschap. In plaats van een lijstje te maken van voeding tijdens de zwangerschap, willen we in dit artikel vooral aandacht hebben voor voedingsmiddelen die helemaal uit den boze zijn tijdens de zwangerschap.

Aanbevolen voeding

Het is belangrijk dat je bij de zwangerschap kiest voor vers eten. Gelukkig hoef je niet te veel moeite te doen want de afgelopen tijd zijn er door verschillende bedrijven maaltijdboxen uitgevonden. Check deze site: Maaltijdbox Online. Vriendinnen uit mijn kenniskring hebben ervaren dat deze boxen boordevol zitten met vitaminen en goede voedingsstoffen. Tip! Op de eerdergenoemde site kan je ook korting krijgen op jouw favoriete maaltijdbox! Zo kijk je hier bijvoorbeeld voor de beste HelloFresh kortingscodes!

Wat mag je helemaal niet eten of drinken tijdens de zwangerschap?

Over wat je wel of niet mag eten of drinken tijdens de zwangerschap, bestaan heel wat fabeltjes en stadlegendes. Toch gaan deze verhalen nog steeds de ronde en weten we niet altijd zeker of ze wel waar zijn of niet. Zo weten we allemaal dat koffie drinken in grote hoeveelheden niet gezond is. Vele aanstaande moeders vragen zich daarom af of dit ook betekent dat je helemaal geen koffie mag drinken tijdens de zwangerschap. Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Bij voorkeur drinken we het best altijd water. Dit is niet alleen zo tijdens de zwangerschap, maar ook buiten de zwangerschap. Dit wil echter niet zeggen dat je tijdens de zwangerschap nooit koffie zou mogen drinken. Een kopje koffie per dag kan echter geen kwaad. We hebben immers altijd wel een beetje behoefte aan afwisseling. Altijd water is immers maar saai. Maar, we begrijpen aan de andere kant ook heel goed waarvan de vraag vandaan komt. Van grote dosissen koffie is geweten dat ze vruchtafdrijvend kunnen werken, een klein geboortegewicht in de hand werken of voor een vroeggeboorte kunnen zorgen. Daarom is het belangrijk dat iemand die de gewoonte heeft van veel koffie te drinken daar tijdens de zwangerschap van afziet.

Een dieet volgen tijdens de zwangerschap

In sommige gevallen, zoals bij zwangerschapsdiabetes is het aangewezen om een speciaal dieet te volgen tijdens de zwangerschap. Bij dit soort diëten is het nodig dat je constant onder toezicht van een dokter staat. Een medisch voorgeschreven dieet mag immers geen afslankingsdieet worden. Dit is tijdens de zwangerschap helemaal niet aangewezen omdat dit de groei van het ongeboren kind in gevaar kan brengen of ervoor kan zorgen dat het kindje te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Voor voeding tijdens de zwangerschap geldt altijd dat een gezonde en evenwichtige voeding voorop staat.

laatste week zwanger

Laatste week van de zwangerschap

Het lijkt voor sommige mensen misschien een beetje gek om het over de laatste week van de zwangerschap te hebben. Misschien vraag je je wel af wat er in hemelsnaam kan mislopen in de laatste week van de zwangerschap. En toch is deze vraag niet zo gek als ze op het eerste zicht kan lijken. Het is wel degelijk belangrijk om je voor te bereiden op een zwangerschap.

Dingen die je kunt doen om een zwangerschap voor te bereiden

Tijdens de zwangerschap zijn er tal van leefregels en aanbevelingen voor een gezonde voeding die je best volgt om je zwangerschap tot een goed einde te brengen. Zo kan foliumzuur bepaalde afwijkingen bij de geboorte zoals een open rug voorkomen. Foliumzuurtabletten kunnen ingenomen worden vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot en met de tiende week van de zwangerschap. Bekijk ook dit artikel van de laatste loodjes.

Ons medicijnengebruik aanpassen aan de zwangerschap

Ook al leven we toch nog zo gezond, toch kan het voorkomen dat we medicijnen innemen waarvan we niet weten of ze gezond zijn tijdens de zwangerschap of niet. Je doet er alvast goed aan om dit even te overleggen met je huisarts. Sommige medicijnen mogen helemaal niet genomen worden tijdens de zwangerschap en van andere geneesmiddelen moet je wellicht de dagelijkse dosis aanpassen.  Wanneer je medicijnen neemt zonder doktersvoorschrift, dan moet je extra voorzichtig zijn. Lees altijd de bijsluiter! Je zult merken dat er heel wat geneesmiddelen bestaan die een invloed kunnen hebben op de zwangerschap of op de conceptie. Gebruik ze liever niet en vraag altijd raad aan je huisarts. Zeker in de laatste week van de zwangerschap!

Chronische aandoeningen in de laatste week van de zwangerschap

Heb je een chronische aandoening, hoe er dan rekening mee dat die je ziekte kan beïnvloeden. We leven met zijn allen met chronische aandoeningen waarvan we soms niet weten of ze onze zwangerschap kan beïnvloeden of niet. Soms moeten we daar ook medicijnen voor innemen (zie hierboven). Sommige chronische aandoeningen zijn helemaal incompatibel met een zwangerschap, en dan is het erg belangrijk dat we dit weten voor het begin van de zwangerschap. Diabetes en hoge bloeddruk zijn namelijk voorbeelden van aandoeningen die een invloed kunnen hebben op de zwangerschap. Met de juiste medicatie, kan een zwangerschap bij een heel aantal chronische aandoeningen wel tot de mogelijkheden behoren. Het is dan wel noodzakelijk dat je tijdig de juiste raadgevingen krijgt van je huisarts en dat je daar niet mee wacht tot je al zwanger bent.

6 tot 9 maanden zwangerschap

6 tot 9 maanden zwangerschap

Dit is best een spannende tijd. Na de 6de maand zwangerschap is je baby bijna klaar om geboren te worden. Soms gebeurt dat ook, maar natuurlijk is dat niet helemaal de bedoeling want in de 7de maand zwangerschap is een kindje er nog niet helemaal aan toe om geboren te worden.

We geven nu een overzicht van hoe het kind zich verder ontwikkelt in deze laatste periode van de zwangerschap.

Continue Reading

3 tot 6 maanden zwanger

3 tot 6 maanden zwangerschap

Na 3 maanden zwangerschap ziet het ongeboren kindje in je buik er een beetje uit zoals een miniversie van een voldragen baby. Uiteraard is het kleine wonder in je buik nog niet klaar om geboren te worden. Nu de basis gelegd is moet het toekomstige baby’tje nog verder groeien in je buik. Maar wat gebeurt er in de periode van 3 tot 6 maanden zwangerschap? En hoe kun je als moeder en als jonge ouders in het algemeen ervoor zorgen dat je kind gedurende deze tijd optimaal groeit?

Hoe ontwikkelt de foetus zich tussen 3 en 6 maanden zwangerschap?

Gedurende de vierde maand zwangerschap ontwikkelt je kindje zich verder in je buik. Op het einde van de vierde maand zwangerschap is je ongeboren kind zo’n 16 tot 17 cm lang. De foetus weegt ongeveer 170 gram. Nu worden de primaire reflexen van het kind ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn slikken en zuigen wat het kind nodig heeft om te kunnen drinken en eten. Ook gaat het ongeboren kind in de baarmoeder nu duimzuigen. De tanden ontwikkelen zich verder en het kind krijgt nu ook voor het eerst zweetklieren in handen en voeten. Ook alle vingertjes en teentjes zijn nu helemaal compleet. Nu is duidelijk te zien of je een jongen of een meisje mag verwachten. Dit is een echt minimensje! Alleen heeft hij of zij nog wel een hele tijd in de baarmoeder nodig vooraleer het mogelijk is om zelfstandig te overleven. Wat gebeurt er met je lichaam na 3 maanden? Kom erachter!

Aan het eind van de vijfde maand is de baby alweer wat verder gegroeid. Je toekomstige kindje meet nu als alles goed is tussen de 20 en 25 cm. Nu is het minimensje flink aangekomen tot net iets onder de halve kilo. Nu krijgt het kindje  behalve donzig lichaamshaar ook haar op het hoofdje. Dit is de tijd dat je ook begint te voelen wanneer je baby zich beweegt. Alle organen groeien verder en ook het uiterlijk van je kind ontwikkelt zich verder. Nu worden ook de wenkbrouwen, de wimpers en de oogleden goed herkenbaar.

Wanneer je kindje zes maanden in de baarmoeder zit, is het nog verder gegroeid.    Gemiddeld mag je verwachten dat je kind nu al 25 tot 28 cm lang zal zijn. Op een maand tijd is het gewicht bijna verdubbeld. Het kindje zal nu al 900 gram wegen. Het baby’tje zal nu al eens met de oogjes knipperen en het kan ook al eens de hik krijgen.

Voeding van de aanstaande moeder

Dit is de tijd waarin de aanstaande moeder zin krijgt in voedingsmiddelen die ze normaal niet lekker vindt en omgekeerd. Het kan allemaal, maar het is belangrijk dat de maaltijden genoeg voedingsstoffen bevatten!

Zwangerschap

Eerste 3 maanden zwangerschap

Tijdens de eerste drie maanden zwangerschap zijn er veel vrouwen waarbij zeker van ver van buitenaf niet goed zichtbaar is dat ze zwanger zijn. Toch gebeurt er tijdens de eerste 3 maanden zwangerschap heel veel in je nog niet zo bolle buik.
Continue Reading